Praten kan ik niet, maar communiceren wil ik wel!

Bij Milo maken we communicatie mogelijk. Samen met ouders en andere communicatiepartners als ervaringsdeskundigen. Want ook als je niet kunt praten, wil je communiceren. Ondersteunde communicatie (OC) biedt mogelijkheden om te communiceren, juist als taal niet tot spraak komt. Iedereen heeft recht op toegang tot communicatie, waar, wanneer en op wat voor manier dan ook.

Wij zijn behandeling, opleiding, wetenschap en innovatie

Bij Milo gaan behandeling, opleiding, wetenschap en innovatie hand in hand. Zo beïnvloedt de praktijk de wetenschap en andersom en blijven we samen leren. Zo helpen we mensen communiceren.

  • De behandelprogramma’s van Milo helpen kinderen en jongeren die niet kunnen praten én hun communicatiepartners (denk aan ouders, familie, de leerkracht, de begeleider en de oppas) communiceren met ondersteunde communicatie.

  • Voor goede behandeling en ondersteuning heb je deskundige mensen nodig. Daarom leiden we professionals, ouders en andere betrokkenen op tot OC-specialist via onze opleidingen van de Milo Academy.

  • Milo financiert de leerstoel Ondersteunde Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Wetenschappelijk onderzoek helpt om onze behandeling en opleiding te onderbouwen. Zo weten we beter wat werkt en waarom het werkt.

  • Naast wetenschappelijk onderzoek toetsen en verbeteren we continu onze behandeling en opleiding. Ook proberen we innovatieve oplossingen te vinden voor de praktijk.

Hoe kunnen we je helpen?

  • Ik ben een ouder

    Maak je je zorgen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind? Praat je kind niet of nauwelijks? Milo helpt je graag. 

  • Ik ben een professional

    Werk je met kinderen die niet of nauwelijks praten? Milo helpt je graag. 

In een openhartig gesprek deelt Suzanne trots het verhaal van haar dochter Saar. Suzanne spreekt over hun ervaringen met ondersteunde communicatie (OC) en de verschillende trajecten bij Milo, inclusief de ups en downs. Ze geeft ook een inkijkje in hun leven na Milo. 

Iedereen verdient een stem

Iedereen verdient een stem. Ook als je niet of nauwelijks kunt praten. Hiervoor gebruiken wij ondersteunde communicatie, vaak afgekort als OC. Dit zijn bijvoorbeeld lichaamstaal, gebaren, pictogrammen, spraakknoppen, een spraakcomputer of oogbesturing. 

  • Zorgt voor verbinding

    Communicatie creëert verbinding tussen mensen. Communicatie is de basis voor ontwikkelen, leren, participatie, inclusie en autonomie.

  • Passende ondersteuning

    Ook mensen die niet of nauwelijks kunnen praten hebben dus recht op toegankelijke communicatie waarbij gezorgd dient te worden dat zij hiertoe de best passende ondersteuning krijgen.

  • Samen zoeken naar oplossingen

    Een communicatieprobleem heb je samen. We zoeken daarom ook samen naar oplossingen. 

Voor iedereen is er een manier om te communiceren

  • Ondersteunde communicatie

    Milo wil de mogelijkheden van ondersteunde communicatie laten zien voor kinderen en jongeren die niet of nauwelijks praten, en voor de mensen met wie ze communiceren.

  • Leren communiceren

    Milo helpt kinderen en belangrijke communicatiepartners communiceren met ondersteunde communicatie, zodat ze na onze interventie beter met elkaar kunnen communiceren.

  • Eigenaarschap

    Milo is een korte tijd betrokken. Daarna is het sociale netwerk rondom de cliënt zelf in staat het op te pakken. Het is belangrijk dat het netwerk eigenaarschap toont. 

Meer over ondersteunde communicatie

  • Hoe leer je communiceren met ondersteunde communicatie? Modelleren, modelleren, modelleren

    Alleen wanneer de omgeving consistent ondersteunde communicatie (OC) gebruikt, is er kans op succes. Lees meer over hoe je leert communiceren met ondersteunde communicatie.

    Opleiding
  • Soms zijn er bij ouders en hulpverleners twijfels over ondersteunde communicatie (OC). Gaat mijn kind ooit spreken als we ondersteunde communicatie inzetten? Deze zorgen zijn begrijpelijk, maar niet terecht. Lees meer over de invloed van ondersteunde communicatie op spraak.

    Opleiding
  • Hoe kies je uit duizenden woorden?

    “Welke woorden kies ik? Welke woorden kunnen het best in de spraakcomputer gezet worden?". Belangrijke vragen, die in de praktijk van ondersteunde communicatie (OC) door veel ouders, leerkrachten en therapeuten gesteld worden. Hoe kies je uit duizenden woorden? Welke woorden zijn belangrijk? Lees er alles over.

    Opleiding

Toen de ouders van Lex merkten dat de ontwikkeling van Lex anders verliep, gingen ze vastberaden op zoek naar mogelijkheden. In een openhartig interview vertellen Nathalie en Denny trots over hun zoon Lex, die het Angelman syndroom heeft, en hun ervaringen met het KLIN©-behandelprogramma van Milo. 

Bekijk ons laatste nieuws

Bekijk onze laatste onderzoeken