Mascha Legel MA Spreker

Ondersteunde communicatie en digitale beeld-geletterdheid

Een sleutel tot taal en inclusief onderwijs! 

Tijdens haar presentatie vertelt Mascha over digitale beeldgeletterdheid, ondersteunde communicatie en taalvaardigheid, en hoe die samen bijdragen aan inclusief onderwijs. Beeld wordt steeds meer een onderdeel van dagelijkse gesprekken. Persoonlijke verhalen delen is belangrijk voor sociale, emotionele en persoonlijke ontwikkeling, en verbetert ook de taalvaardigheid.

Om tot taal en communicatie te komen, moeten alle hulpmiddelen beschikbaar zijn. Digitale audiovisuele technologieën zoals film, foto's en animaties kunnen het vertellen van verhalen stimuleren. De taallesmethode Film als Ondersteunde Communicatie (FaOC) kan worden gebruikt in het onderwijs, logopedie en het dagelijks leven. Het basisidee is dat gebruikers van ondersteunde communicatie zelf beelden verzamelen en creëren om verhalen te vertellen. Mascha zal de wetenschappelijke onderbouwing van de FaOC-methode bespreken en voorbeelden geven van het gebruik ervan thuis, op school en in logopedie.

Over Mascha Legel MA

Mascha Legel is Visueel Cultureel Antropoloog en werkt als directeur, onderzoeker en projectleider van Stichting Com in Beeld. Daarnaast is zij programmaleider digitale beeldgeletterdheid, MVI en ondersteunde communicatie bij Stichting BOOR en Grafisch Lyceum Rotterdam. Mascha is als onderzoeker en promovenda verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen en Dundee University, Scotland (UK).  

Het symposium