'Hij kan nu zijn gevoelens en emoties delen'

Het is een verhaal van doorzettingsvermogen en liefde: het verhaal van Rikus, een 16-jarige jongen met autisme, en zijn toegewijde moeder Marichu. In een openhartig interview deelt ze haar ervaringen en vertelt ze hoe Milo hun leven heeft veranderd.

Niet brabbelen of praten

De moeder van Rikus herinnert zich nog goed wanneer ze voor het eerst merkte dat er mogelijk communicatieve uitdagingen waren. Op de leeftijd van één jaar begon ze zich zorgen te maken omdat Rikus nog niet begon te brabbelen zoals verwacht. Na bezoek bij verschillende instanties, waaronder het consultatiebureau en het audiologisch centrum, kreeg Rikus uiteindelijk na een lange zoektocht de diagnose autismespectrumstoornis (ASS). 

Rikus en zijn moeder
Rikus

Een lange zoektocht naar hulp

De weg naar hulp was niet gemakkelijk. De moeder van Rikus komt uit de Filippijnen, heeft geen familie in de buurt en bevond zich in een zware periode na een scheiding. Financiële zorgen en het ontbreken van ondersteuning maakten het vinden van hulp nog moeilijker. Ze zorgde ervoor dat Rikus bij logopedie terecht kon. Uiteindelijk bracht een ontmoeting met een andere moeder, wiens zoon gebruik maakte van een spraakcomputer, haar op het pad van ondersteunde communicatie (OC). Zelf zocht ze actief naar de mogelijkheden voor een spraakcomputer, maar het gebrek aan mogelijkheden voor vergoedingen stond in de weg.

De rol van Milo

Uiteindelijk kwam de moeder van Rikus bij Milo terecht. Ze wilde een leverancier voor hulpmiddelen bellen, maar belde per ongeluk Milo. En gelukkig maar! Met de hulp van Baukje en Wendy van Milo werden er mogelijkheden voor communicatie ontdekt. Met behulp van een iPad begon Rikus steeds meer te vertellen. Hij pakte het snel op. Zijn moeder zag al snel verbeteringen, vooral op het gebied van emotie-uitdrukking. Hij kon nu zijn gevoelens delen, wat een enorme opluchting was voor zowel hem als zijn moeder. De moeder van Rikus vertelt dat het fijn is dat Milo ook op andere belangrijke plekken van Rikus komt, zoals op school en bij de vader van Rikus. De school stond erg open voor de samenwerking met Milo en dat heeft veel opgeleverd voor Rikus. 

Bericht van Rikus op de spraakcomputer
Bericht van Rikus op de spraakcomputer

De impact van Milo op het leven van Rikus

Het vermogen van Rikus om emoties te uiten en te communiceren groeide dankzij het traject bij Milo. Hij kon zijn frustraties en verdriet uiten en begon zelfs zijn gedachten te delen via de iPad. Soms zijn er wat uitdagingen, zoals de slimme trucs van Rikus om de spraakcomputer voor andere doeleinden te gebruiken.

Advies voor andere ouders

Of Marichu advies heeft voor andere ouders? Geëmotioneerd vertelt ze dat ze spijt heeft van één ding. Dat ze niet eerder bij Milo terechtgekomen zijn. Gelukkig kijkt ze positief naar de toekomst. Nu Rikus zich steeds meer kan uiten, ziet ze steeds meer de mogelijkheden voor Rikus om zich zelfstandiger te kunnen uiten, zoals in de toekomst op stage of op werk.