Communicatiestrategieën voor niet-sprekende patiënten
Charlie is 7,5 jaar geworden en door haar complexe aandoeningen heeft ze veel in het ziekenhuis gelegen. In dit artikel worden tips en adviezen gegeven over hoe de communicatie tussen niet-sprekende patiënten en zorgverleners in het ziekenhuis te verbeteren, gebaseerd op de ervaringen van de ouders en dokters van Charlie.
Voor jou gelezen door Gerna Scholte MA
"Veel zorgverleners gaan ervanuit dat kinderen die niet spreken hen ook niet (goed) begrijpen. Daarom praten ze vaak weinig of helemaal niet met deze kinderen tijdens ziekenhuisopnames. Terwijl dit juist nodig is! Met lichaamstaal en de inzet van ondersteunde communicatie (OC) kunnen kinderen of volwassenen vaak meer communiceren dan gedacht. Deze middelen helpen de patiënten ook om de zorgverleners beter te begrijpen."
Waar gaat dit onderzoek over?
Charlie communiceerde met lichaamstaal, gebaren en een oogbestuurde spraakcomputer. Haar ouders en dokters benadrukken het belang van goede communicatie met haar, omdat ze hebben ervaren dat dit een positieve invloed had op haar stemming en vertrouwen in de zorgverleners. Ook hielp het bij de vaak niet-leuke dingen (zoals bloedprikken). Procedures verliepen soepeler en Charlie was meer betrokken bij afspraken als de communicatie optimaal verliep.
Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Er is niet zozeer een onderzoek uitgevoerd, maar ouders en dokters hebben gedeeld wat zij hebben geleerd uit 7,5 jaar intensieve zorg voor Charlie in het ziekenhuis.
Welke conclusies komen uit dit onderzoek?
Belangrijke aandachtspunten voor zorgverleners zijn samengevat in een tabel die wij vertaald hebben. Dit zijn praktische tips, maar vooral de houding is van belang. Benader de kinderen zelf, onderzoek hoe zij communiceren en hoe zij jou het beste kunnen begrijpen. En vooral: ga ervanuit dat ze meer snappen en kunnen communiceren dan je in eerste instantie misschien denkt.
Wat betekent dit voor ouders en professionals?
De tabel zou direct geïmplementeerd moeten en kunnen worden in alle ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Dit geldt voor zorg aan zowel kinderen als volwassenen.
Details over het artikel
- Auteurs:
- Jo en Toby Schifsky (ouders van Charlie), Abigail Schnaith, MD en Michael B. Pitt, MD (dokters van Charlie)
- Publicatiedatum:
- 2021
- Ziekenhuis:
- University of Minnesota Masonic Children's Hospital
- Land:
- Verenigde Staten
- Titel:
- Communication Strategies for Patients Who Are Nonverbal