Wat is interactief voorlezen?

Er wordt nauwelijks voorgelezen aan jonge kinderen waarbij het niet of nauwelijks spreken samengaat met meervoudige beperkingen. Dat zien we in onze behandeltrajecten en een groeiend aantal wetenschappelijke studies tonen dat aan.

Milo wil dat alle kinderen toegang hebben tot communicatie, taal en lezen. Toegang op eigen wijze, en voorlezen op eigen wijze. Ondersteunde communicatie helpt daarbij!

Wat is interactief voorlezen?

Taal leer je onder andere door interactie tijdens het voorlezen. Tijdens het voorlezen hoor je een verhaal en zie je plaatjes. Het is een kans om te reageren op wat je hoort en ziet. Zo kun je je eigen verhalen delen en ervaringen delen. Interactief voorlezen met ondersteunde communicatie (OC) lokt initiatieven uit in de communicatie door de inzet van materialen die passen bij het boek én de inzet van verschillende vormen van ondersteunde communicatie. 

Bij interactief voorlezen is het belangrijk om extra dingen te doen. Je moet ervoor zorgen dat de ander kan reageren. Daarom is het belangrijk om ondersteunde communicatie te gebruiken als je voorleest. Zet bijvoorbeeld een spraakknop, een taalactiviteitenkaart of de spraakcomputer in. Ook is het belangrijk om het verhaal echt te ervaren. Zoek (speel)materialen die bij het verhaal aansluiten en breng samen het verhaal tot leven.  

Waarom is interactief voorlezen belangrijk?

 • Bevordert interactie

  Samen een boek lezen biedt veel kansen voor interactie. Omdat je allebei naar hetzelfde boek kijkt, zit je dicht bij elkaar en kun je over het verhaal praten. 

 • Begrippen leren

  Interactief voorlezen zorgt ervoor dat nieuwe woorden en betekenissen begrepen worden, samen met gebaren en plaatjes.

 • Bevordert ontwikkeling

  Onderzoek laat zien dat deze momenten tijdens het voorlezen veel helpen bij de algemene ontwikkeling. Vooral als je praat over ervaringen die passen bij het verhaal kan de ander ook meedoen.

Lees meer over interactief voorlezen

 • Help! Een Verrassing! Interactief voorlezen met ondersteunde communicatie met Juf Jolijn

  Juf Jolijn leest het prentenboek van 2024 interactief voor. Natuurlijk met ondersteunde communicatie! Doe je mee met Help! Een Verrassing?

  Behandeling