'We gaan uit van de mogelijkheden'

Maud is behandelaar ondersteunde communicatie bij KLIN© en ambulant. Ze is bij Milo begonnen als stagiaire op de KLIN©-groep in Schijndel. Vol passie vertelt ze over wat de kindjes bij Milo en ondersteunde communicatie (OC) voor haar betekenen.

Denken in mogelijkheden

Maud deelt wat Milo voor haar zo bijzonder maakt: "Het voordeel van Milo is dat er heel veel gewerkt wordt met ondersteunde communicatie. We gaan echt uit van de mogelijkheden van het kind, en dat maakt het zo mooi". Tijdens een eerdere stage bij een kinderdienstencentrum kwam ze voor het eerst in aanraking met ondersteunde communicatie (OC). "Daar werd ik zo door gepakt. Ik vond het zo interessant om te zien wat ondersteunde communicatie kan doen bij kinderen". Vastberaden om meer te leren over ondersteunde communicatie besloot Maud om bij Milo te solliciteren.

Mooiste momenten

Voor Maud zijn de meest betekenisvolle momenten die waarin ze getuige is van de kracht van ondersteunde communicatie. Ze herinnert zich een specifieke situatie waarbij een kind met motorische beperkingen, enorm enthousiast kon communiceren via oogbesturing. "Het was zo mooi om te zien dat het kindje zo enthousiast werd om iets te kunnen vertellen, niet met spraak, maar met zijn ogen".

Een ander ontroerend moment voor Maud was toen ze intensief met een kind werkte aan het benoemen van lichaamsdelen, met name de mond. "Het is een vluchtig kindje dat veel opstond van haar stoel en wegliep. Soms vroeg ik me af hoeveel ze meekreeg". Na twee weken wees het kindje uit het niets het woord "mond" aan op haar communicatiehulpmiddel. "Dat maakt me heel trots" vertelt Maud. 

Voor Maud is samenwerking met ouders een belangrijk onderdeel van haar werk bij Milo. "Ik vind het heel mooi dat je bij Milo zo nauw samenwerkt met ouders", vertelt ze. "Ik vind het belangrijk om mezelf te verdiepen in de ouder, zodat je echt samen kan gaan werken in plaats van boven de ouder gaat staan," legt ze uit. Deze diepgaande samenwerking is voor Maud erg fijn. "Je kan steeds beter op elkaar inspelen".

Ik wil de kinderen bij Milo evenveel kans geven in de maatschappij als ieder ander kind.

Drijfveer

Maud is gedreven door haar passie voor de ontwikkeling van kinderen. "Ik heb ervoor gekozen om met kinderen te werken omdat ik het echt supergaaf vind om de ontwikkeling van kinderen te volgen en te zien," deelt ze enthousiast. Specifiek ligt haar passie bij kinderen die extra aandacht nodig hebben. "Ik wil ze evenveel kans geven in de maatschappij als ieder ander kind". 

Maud vertelt over een bijzonder moment bij Milo.